Salderen met zonnepanelen
Wat is salderen?
Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De teruglevering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit noemen we salderen en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.
Wat houdt de salderingsregeling in?
Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom. De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengt sowieso tot 2023. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd.
Salderen gegarandeerd tot en met 2023
Minister Kamp heeft 12 juli 2017 aangegeven dat de huidige salderingsregeling tot en met 2023 in zijn huidige vorm gegarandeerd is. De motie die is ingediend door de kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) kon rekenen op een brede steun in de Tweede Kamer. Minister Kamp van Economische Zaken heeft het voorstel tot verlening van de salderingsregeling tot 2023 daarom aangenomen. En daardoor is de salderingsregeling tot 2023 verlengt. Het verlengen van deze salderingsregeling is nodig om de energietransitie van Nederland te stimuleren. De regeling zorgt er namelijk voor dat de bezitters van zonnepanelen nog meer investeringszekerheid hebben.
Kan ik salderen met alle energiemeters?
Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij niet verplicht dat u een slimme meter heeft. Via onderstaande aanmelding kunt u een overzicht ontvangen van energiemeters die wél en niet kunnen terugdraaien.
Gratis e-Brochure"Overzicht energiemeters voor teruglevering"
Bedankt voor je aanvraag voor de e-Brochure!Je ontvangt de e-Brochure direct in de inbox van je e-mail.
Wil je ook meteen offertes voor Zonnepanelen vergelijken? Offertes aanvragen
Mag ik onbeperkt stroom salderen?
Sinds 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven.
Salderen en zonnepanelen op ander dak
Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan uw eigen dak (lees, aangesloten op een energiemeter van een derde) dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat er namelijk om dat de zonnepanelen vóór uw energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.
Hoe kan ik tot in lengte van jaren blijven salderen?
Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. De salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2023. Dat heeft minister Kamp in april 2019 bekend gemaakt.
De salderingsregeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen hun teruggeleverde kilowatturen mogen verrekenen met afgenomen kilowatturen. Dit betekent bijvoorbeeld dat gebruikte kilowatturen in de nachtelijke uren weggestreept mogen worden tegen de meeropgewekte kilowatturen tijdens de zonnige momenten.
De minister gaf tevens aan dat er bereidheid is om na het afschaffen van de salderingsregeling een overgangsregeling te gaan toepassen. Hoe die overgangsregeling er uit gaat zien is nog niet bekend.