Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Salderen met zonnepanelen

Op 7 februari 2023 keurde de Tweede Kamer officieel de afbouw van de salderingsregeling goed. Dat betekent dat de salderingsregeling definitief afloopt in 2031. Nog tot 2025 kan je zelf opgewekte stroom volledig salderen. Wat houdt de salderingsregeling precies in? Wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor jou? En zijn zonnepanelen nog een interessante investering na de afschaffing van deze regeling? In dit artikel kom je alles te weten over salderen met zonnepanelen.

Ga snel naar:
Wat houdt salderingsregeling in?
Afbouw salderingsregeling
Zijn zonnepanelen nog interessant?
Regeling in Vlaanderen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wat is salderen en hoe werkt het?

Als de zon volop schijnt en je zonnepanelen meer stroom leveren dan je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het net. ’s Avonds, wanneer de zon is ondergegaan en je zonnepanelen geen stroom meer opwekken, neem je vervolgens stroom af van het net. Salderen is het verrekenen van de teruggeleverde stroom met de afgenomen stroom op je eindafrekening. De stroom die je teruglevert en de stroom die je van het net afneemt worden zo tegen elkaar weggestreept. Dit principe is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

Wil je graag salderen met zonnepanelen? Ontvang prijsvoorstellen op maat voor een zonnepaneleninstallatie bij jou thuis via onze gratis offerteservice.

salderen zonnepanelen

 

Wat houdt de salderingsregeling zonnepanelen in?

Dankzij de salderingsregeling ontvang je evenveel voor je teruggeleverde stroom als het tarief dat je betaalt voor de afgenomen stroom (inclusief belastingen en transportkosten). De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengd tot 2025. Vanaf 1 januari 2025 wordt deze regeling stapsgewijs afgebouwd.

 

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

Er is geen beperking op de stroom die je mag salderen. Je kan alleen niet méér stroom salderen dan de stroom die je verbruikt. Is dit wel het geval, dan krijg je voor die stroom een terugleververgoeding van je energieleverancier. Die vergoeding is over het algemeen wel aanzienlijk lager dan het tarief dat je voor de afgenomen stroom betaalt. Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en btw die op stroom wordt geheven.

 

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. Wat betekent dit voor jou als zonnepanelen eigenaar? Een overzicht:

 

Salderen gegarandeerd tot 2025

Oorspronkelijk zou de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd worden. Het Kabinet heeft echter beslist om de afbouw met 2 jaar uit te stellen. Tot en met 31 december 2024 kan je dus volledig blijven solderen. Het verlengen van de salderingsregeling is nodig om de energietransitie van Nederland te stimuleren. De regeling zorgt er namelijk voor dat bezitters van zonnepanelen nog meer investeringszekerheid hebben.

 

Salderen na 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en zakt het salderingspercentage meteen naar 64%. Dit percentage wordt verder afgebouwd tot 2031. Vanaf dan kan je helemaal niet meer salderen en krijg je enkel een terugleververgoeding voor de stroom die je teruglevert aan het net. Die vergoeding ligt echter lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Je doet er dus goed aan om je verbruik van zelf opgewekte stroom te verhogen.

 

TIP: verhoog je zelfverbruik met een thuisbatterij

Tijdens de afbouw en na de afschaffing van de salderingsregeling, doe je er goed aan om zelf zoveel mogelijk stroom te verbruiken die je opwekt met je zonnepanelen. Dit kan door je toestellen aan te zetten wanneer de zon schijnt, maar evengoed kan je je zelfverbruik verhogen door een thuisbatterij te installeren.

TIP: twijfel je of een thuisbatterij interessant is voor jou? Je zonnepanelen installateur geeft je hierover gepast advies. Ontvang advies op maat.

 

 

Kan salderen met alle energiemeters?

Het type energiemeter in je meterkast bepaalt of salderen mogelijk is. Kan je energiemeter achteruit draaien? Dan kan je ook salderen met je zonnepanelen. Het is daarbij niet verplicht dat je een slimme meter hebt. Via onderstaande aanmelding ontvang je een overzicht van energiemeters die wel en niet kunnen terugdraaien.

 

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan jouw eigen dak (aangesloten op een energiemeter van een derde), dan is saldering niet van toepassing. De zonnepanelen moeten namelijk vóór jouw energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.

 

Zijn zonnepanelen nog interessant na afbouw salderingsregeling?

Ook na de afschaffing van de salderingsregeling blijft het lonen om te investeren in zonnepanelen. Zelfs na de salderingsregeling verdien je door de sterk schommelende energieprijzen je zonnepanelen op 7 à 10 jaar terug. De stroom die je daarna met je zonnepanelen opwekt, is dan volledig gratis. Ook met het oog op de energietransitie zijn zonnepanelen een slimme en duurzame keuze. Daarnaast betekenen zonnepanelen ook een waardevermeerdering voor je woning mocht je deze ooit willen verkopen.

Zonnepanelen laten plaatsen? Kom in contact met zonnepanelen installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de regeling in Vlaanderen en veelgestelde vragen over salderen.

salderen met zonnepanelen

 

Regeling zonnepanelen in Vlaanderen

De regeling waarop zonnepanelen eigenaars in Vlaanderen een beroep kunnen doen, wordt grotendeels bepaald door het type meter waarover je beschikt:

 • Analoge meter: wie voor 2021 in Vlaanderen zonnepanelen liet plaatsen en nog over een analoge meter beschikt, geniet nog tot 2025 van de voordelen van de terugdraaiende teller. Je betaalt dan wel het zogenaamde prosumententarief. Tegen 2029 moeten alle analoge meters vervangen zijn door een digitale meter. Heb je zonnepanelen, dan ben je vóór 2025 niet verplicht om je analoge meter te laten vervangen, op voorwaarde dat je je zonnepanelen installatie voor 1 januari 2021 in gebruik hebt genomen.
 • Digitale meter: heb je zonnepanelen en beschik je over een digitale meter? Dan ontvang je een terugleververgoeding voor de stroom die je op het net injecteert. Deze vergoeding is wel lager dan het tarief dat je betaalt voor stroom die je van het net afneemt.

 

FAQ over salderen met zonnepanelen

Met al jouw vragen over salderen met zonnepanelen kan je steeds terecht bij een professionele zonnepanelen installateur. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Waarom wordt salderen afgeschaft?
  De salderingsregeling werd in het leven geroepen om mensen te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen zijn met de jaren echter steeds goedkoper geworden. Door de sterk schommelende stroomprijzen verdien je je investering bovendien steeds sneller terug. Aangezien zonne-energie nu ook zonder steun van de overheid rendabel is en het dus niet meer nodig is om de investering in duurzame energie te stimuleren, wordt de salderingsregeling stelselmatig afgebouwd.


 • Wordt een digitale meter verplicht om in de toekomst te salderen?
  Momenteel kan je salderen met zowel een analoge als een digitale of slimme meter. Met de afbouw van de salderingsregeling is ook een wetsvoorstel ingediend om de analoge meter te vervangen door een digitale of slimme meter als je wilt salderen. Wil je in de toekomst blijven salderen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk je analoge meter moeten vervangen door een digitale meter.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs