Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Salderen met zonnepanelen

Salderen zonnepanelen Wat is salderen van stroom met zonnepanelen? En waar heeft u allemaal mee te maken? Bovendien hoe levert u zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet? Lees hier alle ins en outs over salderen van stroom met zonnepanelen.

 

Wat is salderen?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De teruglevering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit noemen we salderen en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

 

Wat houdt de salderingsregeling in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw teruggeleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom. De salderingsregeling is door de Nederlandse overheid verlengt sowieso tot 2025. Vanaf 1 januari 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd met jaarlijks zo’n 9%.

 

Salderen gegarandeerd tot en met 2025

Onlangs besliste het Kabinet om de afbouw van de salderingsregeling tijdelijk op te schorten. Nu kan je tot en met 31/12/2024 volledig salderen, maar vanaf 1 januari 2025 zakt het salderingspercentage echter meteen naar 64%. Daarna volgt de afbouw het oorspronkelijke traject van 9% per jaar. Het verlengen van deze salderingsregeling is nodig om de energietransitie van Nederland te stimuleren. De regeling zorgt er namelijk voor dat de bezitters van zonnepanelen nog meer investeringszekerheid hebben.

 

Kan ik salderen met alle energiemeters?

Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij niet verplicht dat u een slimme meter heeft. Via onderstaande aanmelding kunt u een overzicht ontvangen van energiemeters die wél en niet kunnen terugdraaien.

brochure preview
Gratis e-Brochure

"Overzicht energiemeters voor teruglevering"

Bedankt voor je aanvraag voor de e-Brochure!

Je ontvangt de e-Brochure direct in de inbox van je e-mail.

Wil je ook meteen offertes voor Zonnepanelen vergelijken? Offertes aanvragen

 

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

Sinds 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven.

 

Salderen en zonnepanelen op ander dak

Als de zonnepanelen op een ander dak liggen dan uw eigen dak (lees, aangesloten op een energiemeter van een derde) dan is de salderingsregeling niet van toepassing. Het gaat er namelijk om dat de zonnepanelen vóór uw energiemeter geplaatst zijn. In het geval van zonnepanelen van gemeenschappelijke woningen, zoals een VVE, zijn er andere mogelijkheden. Lees alles over VVE met zonnepanelen.

 

Hoe kan ik tot in lengte van jaren blijven salderen?

salderen-zonder-slimme-meter Wie er na 2025 met 100% zekerheid met zonnepanelen wil blijven salderen, zou kunnen afzien van de plaatsing van een slimme meter. Wij hebben dit als eerste in de publiciteit gebracht. Een slimme meter registreert namelijk exact de afname en teruglevering en dat zou je in de toekomst eigenlijk helemaal niet willen. Lees hier alles over zonnepanelen en slimme meter. Volledige zekerheid is hier echter nog niet voor te geven, want de veranderingen omtrent slimme meters gaan bij de netbeheerders ook gewoon door.

Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. De salderingsregeling blijft in ieder geval tot 2025. Dat heeft het Kabinet onlangs nog maar meegedeeld.

De salderingsregeling houdt in dat eigenaren van zonnepanelen hun teruggeleverde kilowatturen mogen verrekenen met afgenomen kilowatturen.  Dit betekent bijvoorbeeld dat gebruikte kilowatturen in de nachtelijke uren weggestreept mogen worden tegen de meeropgewekte kilowatturen tijdens de zonnige momenten.

De minister gaf tevens aan dat er bereidheid is om na het afschaffen van de salderingsregeling een overgangsregeling te gaan toepassen. Hoe die overgangsregeling er uit gaat zien is nog niet bekend.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs