Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Power Optimizers, meer opbrengst uit uw zonnepanelen?

Power Optimizer voor meer opbrengstSteeds vaker worden Power Optimizers aangeboden. Hierbij wordt een intelligent kastje onder de zonnepaneel geplaatst. Het zorgt ervoor dat de energie-opbrengst van een afzonderlijke zonnepaneel maximaal wordt gebruikt.  Dit in tegenstelling tot de zonnepanelen zonder optimizers waarbij de opbrengst van de zonnepanelen bepaald wordt door het zwakste zonnepaneel. Bijvoorbeeld indien één of meerdere zonnepanelen tijdelijk last hebben van schaduw, of vervuiling.

Echter is een zonnepaneleninstallatie met Power Optimizers ook duurder. Kijk dus goed wanneer het slim is om te kiezen voor Power Optimizers.

Gratis eBrochure:

‘Test omvormers’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Test omvormers

Is het de moeite waard om te kiezen voor Power Optimizers?

Dat is geheel afhankelijk van de situatie. Indien u geen tijdelijke schaduwobjecten heeft en de zonnepanelen liggen allemaal in dezelfde richting, dan zal de meeropbrengst met Power Optimizers beperkt zijn. Je zal dan een paar procentjes meer opbrengst kunnen hebben.

Indien er sprake is van meerdere legrichtingen en/of tijdelijke schaduw, dan kunnen Power Optimizers heel nuttig zijn. Hoeveel ze extra opbrengen is in het geheel afhankelijk van uw situatie. Een goede installateur kan dat voorrekenen.

Zonnepanelen schaduw rendementsverlies

In deze situatie zijn Power Optimizers ontzettend nuttig. De Lantaarnpaal geeft een kleine schaduw over enkele panelen, afhankelijk van het moment van de dag. Zonder Power Optimizers zou de opbrengst aanzienlijk lager zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan ik met Power Optimizers meer zonnepanelen kwijt?

Ja, over het algemeen wel. Indien u bijvoorbeeld een dakkapel heeft die tijdelijk schaduw geeft, dan kunt u met een Power Optimizer de zonnepaneel redelijk strak langs de dakkapel leggen. Maakt u geen gebruik van Power Optimizers dan kan het beter zijn om de paneel naast de dakkapel achterwege te laten. Ofwel, met Power Optimizers kunt u uw dak veel voller leggen, ook op plaatsen waar schaduw komt.

 

Hoeveel kosten Power Optimizers?

Power Optimizers worden aangeboden in combinatie met een omvormer van hetzelfde merk. Je moet rekenen op ongeveer € 60,- per Power Optimizer (per zonnepaneel), afhankelijk van de capaciteit van het zonnepaneel. Voor een set van 16 zonnepanelen is de investering circa € 1.000,- hoger. Op een dergelijke set is dat ongeveer 15% van de totale investering.

 

Kan ik met schaduw zonnepanelen in meerdere strings leggen?

Ja dat is mogelijk. U kunt de zonnepanelen ook in meerdere strings leggen. (string = in serie geschakelde zonnepanelen). Uw omvormer moet dan wel meerdere strings aan kunnen (zg. MPP trackers). Echter moet een string in de meeste gevallen bestaan uit minimaal 5 zonnepanelen, anders wordt de string te zwak voor de omvormer. Het schaduwobject moet dan een groot vlak bestrijken. Indien het om enkele zonnepanelen gaat die tijdelijk in de schaduw liggen, dan zijn Power Optimizers veel beter.

 

Ik wil de zonnepanelen in verschillende richtingen leggen, moet ik dan voor Power Optimizers kiezen?

Bij verschillende richtingen bedoelen we een andere hellingshoek of een andere oriëntatie. Stel dat u een dak heeft dat verspringt, en u wilt deze in het geheel vol leggen, dan kunnen deze zonnepanelen eenvoudigweg niet in één serie geschakeld worden. In dat geval kunt u enerzijds kiezen voor Power Optimizers, maar anderzijds een omvormer met meerdere strings (MPP tracker).

 

Zijn zonnepanelen met Power Optimizers veiliger?

Ja, zonnepanelen die uitgerust zijn met Power Optimizers zijn iets veiliger. Zodra bijvoorbeeld de AC-spanning (bijv. de zekering in de meterkast) uitvalt, dan schakelt de optimizer de spanning in de bedrading van de zonnepanelen automatisch uit. Voor installateurs, onderhoudspersoneel of brandweerlieden wel zo prettig.

 

Ik lees dat Power Optimizers tot 25% meer opbrengen, klopt dat?

Wellicht dat er een theoretische situatie te bedenken is dat Power Optimizers 25% meer opbrengst genereren.  Maar dat is misschien een situatie met veel losse schaduwobjecten, een deel van de zonnepanelen op het westen of oosten etc. Dat lijkt ons een situatie waarbij wij zonnepanelen zouden afraden omdat de terugverdientijd dan te lang is.

 

Zijn er richtlijnen voor het wél of niet plaatsen van Power Optimizers?

Wij hanteren de volgende richtlijnen. Power Optimizers zijn nuttig indien:

  • Er enkele tijdelijke schaduwobjecten zijn over panelen (bijvoorbeeld een boom die over een deel van de panelen schaduw geeft)
  • Het dakoppervlakte zonder schaduw te beperkt is ten opzichte van uw verbruik. Gebruik dan ook de delen op het dak waar soms schaduw is. Dan haalt u het maximale uit uw dak.

Ervaring van gebruiker(s) van Power optimizer

Lees hier de ervaring met power optimizers van Robin M uit Leusden waarbij hij  ontdekte dat één van zijn nieuw geplaatste zonnepanelen defect was.

Voorbeeld merken van Power Optimizers: SolarEdge, Huawei, Tygo en SMA

Lees ook ons artikel Power optimizers vs micro omvormers

 

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.