Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

België: verlaging btw-tarief op zonnepanelen (vanaf 1 april 2022)

Eind maart besliste de Belgische ministerraad om de voorwaarden van het verlaagde btw-tarief op zonnepanelen uit te breiden. Dit om de stap naar de energietransitie financieel nog aantrekkelijker te maken. Waar voorheen alleen woningen ouder dan 10 jaar in aanmerking kwamen voor de verlaging, betaal je vanaf 1 april 2022 ook slechts 6% bij de plaatsing van zonnepanelen op woningen die veel recenter gebouwd zijn (< 10 jaar oud). In dit artikel lees je meer over de voorwaarden omtrent deze tijdelijke btw-verlaging.

In dit artikel:
Voorwaarden 6% btw-tarief
Vereisten zonnepanelen
Waarom investeren in zonnepanelen?
Vraag professioneel advies aan

 

Wat houdt de nieuwe btw-regeling voor zonnepanelen in?

Per 1 april 2022 betaal je in België slechts 6% btw op je zonnepanelen in plaats van 21%. Dit verlaagde btw-tarief op zonnepanelen is geen compleet nieuwe maatregel. Plaats je een installatie bij een bestaande woning van meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je al minder btw. Maar, hierdoor vielen o.a. eigenaars van jongere woningen (< 10 jaar oud) buiten de boot. Met de herziene regeling hoopt de regering ook die mensen te overtuigen om hun woning te verduurzamen. Naast zonnepanelen kan je ook zonneboilers en warmtepompen tegen een gunstiger btw-tarief aanschaffen.

Zonnepanelen plaatsen in België tegen 6% btw? Dat kan! Neem contact op met een ervaren installateur. Hij onderzoekt de mogelijkheden, bekijkt hoe je installatie het meest rendabel kan zijn en stelt op basis van zijn onderzoek een offertevoorstel op. Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in.

verlaging btw tarief zonnepanelen

 

Herziene btw-regeling zonnepanelen: voorwaarden

Het verlaagde btw-tarief voor woningen ouder dan 10 jaar bestond dus al. In welk opzicht verschilt die herziene btw-regeling dan precies met de nieuwe regels? We sommen de voorwaarden voor je op:

 • Doelgroep & type woning: de uitgebreide financieringsregeling is er vanaf nu ook voor eigenaars van nieuwe woningen (< 10 jaar oud) en woningen heropgebouwd na afbraak. Let wel, het gaat enkel over woningen die (grotendeels) als privéwoning dienen.
 • Bedrag btw-tarief: in plaats van 21% btw, betaal je slechts 6% op zowel de materiaal- als arbeidskosten. Hierdoor bespaar je toch al een flinke duit op de aankoopprijs van je installatie.
 • Looptijd premie: de herziene regels in verband met het verlaagd btw-tarief gaan in op 1 april 2022. De looptijd is zo’n 2 jaar en vervalt op 31 december 2023.
 • Installatie type: het verlaagd tarief is pas geldig wanneer je de juiste installatie plaatst. Zowel je zonnepanelen als eventuele warmtepomp en zonneboiler moet voldoen aan specifieke eisen om in aanmerking te komen voor de btw-verlaging.
 • Voorwaarden plaatsing: de zonnepanelen mogen alleen door een erkend installateur geplaatst worden. Deze factureert de installatie rechtstreeks aan jou als eindverbruiker.

Zonnepanelen installatie plaatsen tegen het verlaagde btw-tarief? Daarvoor moet je de installatie toevertrouwen aan een expert. Kom gratis en vrijblijvend in contact met gecertificeerde zonnepanelen installateurs via ons aanvraagformulier.

 

Aan welke voorwaarden moeten mijn zonnepanelen voldoen?

Zonnepanelen werken uitsluitend op zonlicht en hebben geen fossiele brandstoffen nodig om energie op te wekken. Daarom gelden er doorgaans geen extra voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief bij de aankoop van zonnepanelen.

Heb je ook interesse in een duurzame verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp of zonneboiler en wil je ook hiervoor slechts 6% btw betalen? Dan moet je nieuwe installatie voldoen aan bepaalde referentienormen omtrent uitstoot. Wil je bijvoorbeeld een hybride warmtepomp (met gas) plaatsen? Dan wordt nagegaan of deze installatie de bestaande norm behaalt. Is dat niet het geval, dan kom je mogelijk niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.

 

Laat je adviseren door een erkend installateur!

Wat zijn de beste zonnepanelen? Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Hoe haal ik optimaal rendement uit mijn installatie? Een installateur biedt je een antwoord op al deze vragen. Bovendien zorgt hij niet alleen voor een professionele plaatsing, maar staat ook garant voor een professionele behandeling van je dossier. Ondervind je problemen met je panelen? Dan staat hij voor je klaar. Kom in contact met een professional via onze gratis offertedienst.

 

Waarom nu overschakelen op zonnepanelen?

Trekt het verlaagde btw-tarief je al wat meer over de streep om een zonnepanelen installatie aan te schaffen? Het btw-tarief van 6% op zonnepanelen is een extra pluspunt in de lange lijst van voordelen:

 • Rendabele investering: zonnepanelen plaatsen is nog steeds dé manier om je stijgende energiefactuur het hoofd te bieden. Wek je zelf je stroom op? Dan ben je minder afhankelijk van je energieleverancier.
 • Financiële voordelen: een zonnepanelen installatie is niet goedkoop. Je kan echter naast het verlaagde btw-tarief ook een beroep doen maar ook op andere premies & subsidies.
 • Duurzaam & milieubewust: ben je bewust bezig met je ecologische voetafdruk? Dan moet je weten dat zonne-energie dé meest duurzame manier is om groene stroom te produceren.
 • Geen fossiele brandstoffen: de voorraad fossiele brandstoffen is helaas niet onuitputtelijk. Door zelf stroom op te wekken, ben we minder afhankelijk van gas, stookolie,…
 • Voortdurende innovatie: de zonnepanelen industrie wordt steeds belangrijker. Vandaar dat fabrikanten voortdurend onderzoek doen naar manieren om hun panelen nog efficiënter, duurzamer, goedkoper,… te maken.

 

Offertes vergelijken = besparen op je zonnepanelen

Niet alleen premies en subsidies hebben een positieve invloed op het prijskaartje van je zonnepanelen installatie. Je kan ook flink besparen door diverse offertes te vergelijken. Zo krijg je niet alleen inzicht in de verschillende prijzen, maar ook in de adviezen van de installateurs, prijsbepalende factoren, uitvoertermijnen, merken,… Op basis van deze vergelijking kan je een veel gerichtere keuze maken.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande contactformulier in en kom dankzij Solvari binnen enkele werkdagen in contact met 2 à 3 gecertificeerde zonnepanelen installateurs actief in je regio.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs