Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Salderingregeling stopt definitief vanaf 2027

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het nieuws officieel. De salderingsregeling stopt definitief in 2027. Wat houdt deze afschaffing van de salderingsregeling juist in en wat zijn de gevolgen voor jou als (toekomstige) zonnepanelen-eigenaar? We gaan er hier even dieper op in!

Ga snel naar:
Vanwaar deze afschaffing van de salderingsregeling?
Welke gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling?

 

Eerste Kamer zet salderingsregeling stop vanaf 2027

Met de salderingsregeling krijgen zonnepanelen-eigenaars evenveel voor teruggeleverde stroom als ze betalen voor afgenomen netstroom. Sinds kort is de kogel echter door de kerk: deze maatregel verdwijnt vanaf 2027. Nu de Eerste Kamer ook groen licht heeft gegeven, is de beslissing officieel.

Daarmee komt na meer dan een decennium een einde aan de politieke discussie over het salderen. In plaats van een geleidelijke afbouw van deze regeling verdwijnt de maatregel helemaal vanaf 2027.

salderingsregeling zonnepanelen

 

Vanwaar deze afschaffing van de salderingsregeling?

In 2004 werd de salderingsregeling in Nederland ingevoerd om van zonnepanelen een zo interessant mogelijke investering te maken. Sinds 2013 ontstond een politieke discussie over de afbouw en afschaffing van deze maatregel. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar een decennium later is het officieel: de salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnt in 2027. De regering haalt daarvoor deze redenen aan:

  • Te duur: de salderingsregeling is voordelig voor consumenten, maar niet winstgevend voor energieleveranciers en de overheid. De afschaffing levert extra miljoenen op voor de staatskas, waarmee de overheid wil inzetten op andere zaken zoals de energietransitie.
  • Netcongestie tegengaan: zonder het voordeel van het salderen wil de overheid consumenten stimuleren om hun zelfverbruik van groene stroom te verhogen. Op die manier daalt de overbelasting van het stroomnet. Een thuisbatterij is daarvoor ideaal, maar ook slimme apparaten, systemen voor energiemanagement, …
  • Rendabiliteit van zonnepanelen: ook zonder salderingsregeling verdien je zonnepanelen helemaal terug en maak je nog vele jaren pure winst. Dat komt omdat zulke installaties veel goedkoper zijn dan vroeger en de panelen nu tot wel 30 à 40 jaar meegaan.

 

Welke gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling?

Tot 2027 kunnen huishoudens en kleine bedrijven blijven profiteren van het salderen. Daarna verandert de situatie, met deze gevolgen:

  • Terugleververgoeding: consumenten met zonnepanelen krijgen voor iedere teruggeleverde kilowattuur aan groene stroom een vergoeding van hun energieleverancier. Die terugleververgoeding zal wel lager liggen dan het bedrag dat ze moeten betalen voor afgenomen stroom.
  • Geen terugleverkosten meer: energieleveranciers mogen geen terugleverkosten meer in rekening brengen, maar wel nog voor de onbalanskosten die zonnepaneel-eigenaars veroorzaken. Daarmee worden de terugleverkosten dus wel verlaagd, maar verdwijnen ze niet volledig.
  • Terugverdientijd zonnepanelen: zal je door de afschaffing van de salderingsregeling een langere terugverdientijd hebben? Sommige berekeningen zeggen van wel. Al benadrukken de meeste partijen in de Eerste Kamer vooral dat zonnepanelen nog altijd heel voordelig zijn. Ondanks een iets langere terugverdientijd zonder het salderen maak je nog altijd vele jaren winst.
  • Evaluatie: 3 jaar na de afschaffing van de salderingsregeling zal de overheid de situatie weer analyseren. Is het zelfverbruik van groene stroom toegenomen na een periode zonder salderen? Hebben meer mensen een thuisbatterij geplaatst? En hoe zien de energieleveranciers de veranderingen?

Wil je nog 2 jaar profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen? Via Solvari kom je gratis in contact met erkende zonnepanelen-installateurs actief in jouw buurt!

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs