Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs zonnepanelen daalt snel: hoe komt dat?

Je hebt het misschien al gehoord of gelezen: de prijs van zonnepanelen is gezakt tot op het niveau van vóór de coronacrisis. In totaal zijn zonnepanelen zo’n 20% goedkoper dan het vorige jaar. Goed nieuws voor iedereen die overweegt te investeren in deze duurzame oplossing. Waaraan is deze dalende trend te wijten? We leggen het hier uit!

 

Wat veroorzaakt de snelle prijsdaling van zonnepanelen?

Gedurende de coronapandemie steeg de vraag naar zonnepanelen sterk. Het aanbod groeide echter niet evenredig mee door een grondstoffentekort. Het gevolg? In 2021 en 2022 zagen we onverwachte prijsstijgingen in de branche. Producenten hebben relatief kleine marges en daardoor zijn zonnepanelen gevoelig voor prijsschommelingen. Sinds 2023 stabiliseert de markt langzaamaan en zien we grote veranderingen. Dat komt door deze 3 trends:

Denk je eraan om zonnepanelen te plaatsen? Dan is het nu het juiste moment. Schakel een gecertificeerd installateur in en ontvang professioneel advies en offertes op maat van jouw woonsituatie. Start hier je contactaanvraag.

prijs zonnepanelen daalt

 

TREND 1: dalende grondstofprijzen

De eerste opvallende trend is de daling van enkele grondstofprijzen. Vooral die van polysilicium en wafers liggen erg laag. Als reactie hierop zijn er zelfs producenten die hun productie verlagen of compleet stilleggen. Daarnaast zagen we in 2022 ook al lagere opslag- en containerprijzen. In 2022 was er nog sprake van een prangend tekort aan polysilicium wegens de stijgende vraag. De dalende prijs is te wijten aan een hogere productiecapaciteit.

 

TREND 2: een ‘verzuurde’ markt

Verschillende onderzoekbureaus wijten de dalende zonnepanelenprijzen ook aan een ‘verzuurde’ markt. Daarmee omschrijven ze de afwachtende houding van de consument wat betreft het aanschaffen van zonnepanelen. Dit is een normale reactie op de lange wachttijden van de voorbije periode waarbij consumenten soms tot wel 6 maanden moesten wachten op de plaatsing van hun panelen. Het resultaat is een lagere verkoop die nu al enkele maanden aansleept.

 

TREND 3: een overaanbod bij handelaars

Een logisch gevolg van die teleurstellende verkoopcijfers is een overaanbod bij leveranciers. Niet alleen consumenten, maar ook installateurs en speciaalzaken kijken de figuurlijke kat uit de boom. Velen van hen hadden behoorlijk wat voorraad aangekocht om te anticiperen op de grote vraag van vorig jaar. Door deze samenloop van omstandigheden beschikken ze nu nog over een grote voorraad zonnepanelen waar ze van af willen. Dat doen ze door de panelen sterk in prijs te verlagen.

 

daling prijs zonnepanelen

CONCLUSIE: kies vandaag nog voor zonnepanelen!

Is het een goed idee om zonnepanelen te plaatsen? Ja, nu is de markt gunstig voor iedereen die al langer twijfelt om zonnepanelen te nemen. Wat zijn de voordelen als je nu kiest voor zonnepanelen?

  • Kortere terugverdienperiode: de prijs voor zonnepanelen daalde van gem. 26,6 dollarcent per Wattpiek naar 21,4 dollarcent. Dat is een aanzienlijk verschil. Deze lagere aanschafprijs in combinatie met hogere energieprijzen zorgt ervoor dat je je investering nog sneller terugverdient.
  • Snellere installatie: de prijs daalt o.a. door het overaanbod. Het gevolg? Minder lange wachttijden voor je installatie. Waar je een jaar geleden soms nog tot een halfjaar moest wachten op je zonnepanelen, zijn die uitvoertermijnen nu vaak korter.
  • Gecertificeerde installateurs: de markt van duurzame energievoorziening groeit snel. Net door het toenemende belang van zonne-energie wordt de kwaliteit van zowel het product als de installateurs ook steeds beter opgevolgd. Zo ben je zeker van een professionele oplossing op maat.
  • Kwalitatief hoogstaande panelen: binnen de industrie heerst een hevige concurrentiestrijd, zowel in Europa als wereldwijd. Fabrikanten onderzoeken intensief manieren om hun panelen nog groener, efficiënter en duurzamer te maken. Dit resulteert in kwalitatief hoogstaande oplossingen.
  • Steeds meer Europese fabrieken: doordat Azië steeds meer zonnepanelen voor de eigen markt fabriceert, zie je in Europa meer gespecialiseerde firma’s ontstaan. Daardoor stijgt de lokale productie, wat dan weer voordelen heeft op gebied van dienstverlening en expertise.
  • Toekomstbestendige investering: zonnepanelen blijven een belangrijke factor in de verduurzamingsrace. Binnenkort moeten we allemaal van het gas af. In dat geval zal groene elektriciteit nóg belangrijker worden. Investeer je dus vandaag al in zonnepanelen? Dan ben je morgen gerust!

 

Zonnepanelen plaatsen? Vertrouw op gecertificeerde experts!

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen? Dan raden we aan om een erkende vakspecialist in te schakelen. Die zorgt niet alleen voor een juiste plaatsing, maar gaat ook na welke oplossing het beste is voor je huishouden. Daarnaast helpt hij je ook met andere zaken, zoals subsidieaanvragen en het registreren van je installatie bij de netbeheerder.

Interesse? Kom gratis in contact met verschillende gecertificeerde installateurs actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs