Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatsen?

Kan ik de zonnepanelen beter horizontaal of verticaal plaatsen? Is er een verschil qua prestaties? Jazeker, er zijn situaties denkbaar waarbij het verstandiger is om de zonnepanelen juist horizontaal te plaatsen.

Indien je op je dak geen last hebt van schaduw, maakt het niet veel uit of je de zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatst. Alleen indien er sprake is van schaduw, dan is het van belang om een afweging te maken.

Vaak komen we de volgende schaduwsituatie tegen:

Een dak krijgt aan het begin of einde van de dag schaduw vanaf de onderzijde (bijvoorbeeld veroorzaakt door een ander gebouw), in dat geval zal je een afweging moeten maken. Je kunt de zonnepanelen dan het beste HORIZONTAAL plaatsen en niet verticaal.

Verticaal_vs_horizontaal_zonnepanelen_plaatsen_V Verticaal_vs_horizontaal_zonnepanelen_plaatsen_H

Waarom zonnepanelen horizontaal plaatsen?

Een zonnepaneel met zonnecellen bestaat in de meeste gevallen uit 3 diodezones. De diodezones lopen in de lengterichting (zie figuur 1). Zodra één diodezone is afgedekt zullen de overige zones hun werk nog doen. Doordat de zonnepanelen over bypassdiodes beschikken zal de slecht presterende diodezone de andere zones niet beïnvloeden.

Horizonaal of verticaal
figuur 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echter als je de zonnepanelen verticaal hebt geplaatst, zal de schaduw over alle diodezones vallen. Alle zones worden negatief beïnvloed waardoor het gehele zonnepaneel slechter gaat presteren dan horizontaal geplaatste zonnepanelen.

 

En als ik geen schaduw heb, dan horizontaal of verticaal?

Als eerste kijk je altijd of je het dak mooi vullend kunt krijgen. In bepaalde situaties kan je op een dak meer verticaal geplaatste zonnepanelen plaatsen dan horizontaal geplaatste panelen. Dat geldt andersom weer hetzelfde. Mocht het niet uitmaken dan kan je de zonnepanelen toch net iets beter horizontaal plaatsen. Dat heeft de maken met vuilophoping aan de onderzijde, of sneeuwresten in de winter die onderaan blijven liggen. We hebben het hier overigens wel over kleine prestatieverschillen.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs