Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatsen?

Kan ik de zonnepanelen beter horizontaal of verticaal plaatsen? Is er een verschil qua prestaties? Jazeker, er zijn situaties denkbaar waarbij het verstandiger is om de zonnepanelen juist horizontaal te plaatsen.

Indien u op uw dak geen last heeft van schaduw, maakt het niet veel uit of u de zonnepanelen horizontaal of verticaal plaatst. Alleen indien er sprake is van schaduw, dan is het van belang om een afweging te maken.

Vaak komen we de volgende schaduwsituatie tegen:

Een dak krijgt aan het begin of einde van de dag schaduw vanaf de onderzijde (bijvoorbeeld veroorzaakt door een ander gebouw), in dat geval zult u een afweging moeten maken. U kunt de zonnepanelen dan het beste HORIZONTAAL plaatsen en niet verticaal.

Verticaal_vs_horizontaal_zonnepanelen_plaatsen_VVerticaal_vs_horizontaal_zonnepanelen_plaatsen_H

Waarom zonnepanelen horizontaal plaatsen?

Een zonnepaneel met zonnecellen bestaat in de meeste gevallen uit 3 diodezones. De diodezones lopen in de lengterichting (zie figuur 1). Zodra één diodezone is afgedekt zullen de overige zones hun werk nog doen. Doordat de zonnepanelen over bypassdiodes beschikken zal de slecht presterende diodezone de andere zones niet beïnvloeden.

Horizonaal of verticaal

figuur 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echter als u de zonnepanelen verticaal heeft geplaatst, zal de schaduw over alle diodezones vallen. Alle zones worden negatief beïnvloed waardoor het gehele zonnepaneel slechter gaat presteren dan horizontaal geplaatste zonnepanelen.

 

En als ik geen schaduw heb, dan horizontaal of verticaal?

Als eerste kijkt u altijd of u het dak mooi vullend kunt krijgen (Gebruik hiervoor ons legplan). In bepaalde situaties kan je op een dak meer verticaal geplaatste zonnepanelen plaatsen dan horizontaal geplaatste panelen. Dat geldt andersom weer hetzelfde. Mocht het niet uitmaken dan kunt u de zonnepanelen toch net iets beter horizontaal plaatsen. Dat heeft de maken met vuilophoping aan de onderzijde, of sneeuwresten in de winter die onderaan blijven liggen. We hebben het hier overigens wel over kleine prestatieverschillen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.