Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inspectieregeling zonnepanelen scope 12

Steeds vaker krijgen we te maken met onveilige zonnepanelen installaties. Daarom is er een nieuwe inspectieregeling voor pv-panelen. De inspectieregeling scope 12 moet voor een hoop verbetering zorgen binnen de zonnepanelen markt. Het nieuwe kwaliteitssysteem is eenduidig, eenvoudig en de inspectie wordt opgenomen in de voorwaarden van de meeste verzekeraars. Hiermee kunnen we de huidige tekortkomingen en veiligheidsrisico’s van zonnepanelen installaties naar het verleden wijzen.

Wat houdt de inspectieregeling zonnepanelen Scope 12 in?

Het werken met zonnestroominstallaties brengt risico’s met zich mee. Op het moment dat de zonnepanelen niet op de juiste manier geplaatst en geïntegreerd zijn bestaat er de mogelijkheid dat er brand kan onststaan. Dit wil je kost wat kost voorkomen. Daarom worden er verbeterde inspectieregelingen opgesteld om de veiligheid van uw zonnepanelen installatie te verbeteren. De inspectie mag alleen uitgevoerd worden door gecertificeerde inspectiebedrijven.

Wat is inspectieregeling Scope 12?

Scope 12 is een certificatieregeling voor zonnestroominstallaties die er is sinds 2020. Deze regeling is ontstaan omdat er vanuit verzekeraars en productdeskundigen de behoeften is ontstaan voor een beoordeling van de technische kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties door gecertificeerde bedrijven. Dit betekend dus dat installaties te maken krijgen met strengere regels.

Is het inspecteren verplicht geworden?

De inspectieregeling scope 12 is nog niet verplicht. Je hebt zelf de mogelijkheid om te bepalen of jouw zonnepanelen systeem geïnspecteerd moet worden of niet. Maar het kan ook voorkomen dat dit geëist wordt door je verzekering, dan ben je verplicht om zo’n inspectie uit te laten voeren. Voorlopig zijn deze inspecties vanuit jezelf dus nog niet verplicht.

Wat zijn de belangrijkste aspecten van de inspectie?

Mocht je ervoor kiezen om jouw zonnepanelen installatie te laten inspecteren, dan zijn dit de punten waar een toetsing op zal plaatsvinden.

  • Het controleren van documenten, maar ook technische tekeningen
  • Het bekijken van de veiligheid van het elektrisch materieel
  • Het controleren van van de optimale positie en hellingshoek van de zonnepanelen
  • Visuele inspectie
  • Stroomspanning meten
  • Thermografisch onderzoek doormiddel van drone inspecties en data-analsyes

Voordelen

Het uitvoeren van deze inspectie door een gecertificeerd bedrijf brengt een aantal voordelen met zich mee voor zowel de installateur als de eigenaar van de installatie. Het inspecteren is een algemeen geaccepteerde manier om aannemelijk te maken dat de installateur voor de elektrische installatie zijn wettelijke zorgplicht nakomt. Daarnaast neemt ook de bedrijfszekerheid van de installatie toe. Maar een van de belangrijkste voordelen is dat je met de inspectieregeling scope 12 een hoop schade kunt voorkomen.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs