Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

BTW zonnepanelen aftrekken, interessant?

BTW zonnepanelen, hoe zit dat? Heb je of ga je zonnepanelen aanschaffen. Dan kan je de BTW zonnepanelen over de aanschaf terugvorderen bij de belastingdienst.  Je zal dan echter ook BTW moeten afdragen over de in de toekomst opgewekte stroom

Aanleiding is een zaak in Oostenrijk bij het Europese hof over een Oostenrijker die BTW terugvorderde over zijn aanschaf. Hij was in het gelijk gesteld dat hij de BTW over de aanschaf mocht terugvorderen.

BTW zonnepanelen? Hoe zit het nu precies? Zodra je stroom gaat opwekken en teruglevert aan het net dan kan je als ondernemer  aangemerkt worden.  Het maakt daarbij niet uit of je minder stroom opwekt dan gebruikt. Stel je gebruikt jaarlijks 3.000 kWh en je wekt 2.000 kWh op, dan kan je nog steeds als ondernemer aangemerkt worden.

Maar de vraag is natuurlijk hoe alles meetbaar is, ofwel hoe te bewijzen is hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt. Wie geen slimme meter heeft kan niet altijd precies zien hoeveel stroom is opgewekt met zonnepanelen, immers de opwekking wordt direct verrekend met de afgenomen stroom. Hier schuilt dus nog wel een praktisch probleem, en daar zit de fiscus natuurlijk wel mee in z’n maag.

De vergoeding die je ontvangt over de opgewekte stroom is de besparing die je hebt bij je energieleverancier. Het gaat hierbij om de kale stroomprijs per kWh (ongeveer 8 cent) de bijbehorende energiebelasting en de BTW. Bij elkaar komt dit neer op een bedrag van ongeveer 22 cent per kWh.

Grote vraag is of het interessant is om als eigenaar van zonnepanelen aangemerkt te worden als ondernemer. Het belangrijkste voordeel is dat de BTW op de aanschaf teruggevorderd mag worden bij de fiscus. Bij de aanschaf van een gemiddelde installatie van ongeveer € 6.000,- gaat het dan om meer dan € 1.000,- dat je op je investering kunt terugvorderen.  In het rekensommetje moet je echter de BTW over de opgewekte stroom in de toekomst terugbetalen. Het gaat hierbij om een relatief hoge prijs die je teruglevert, het is de prijs die je bij je energieleverancier betaalt, meestal rond 22 cent. Hierover dient 21% BTW betaald te worden aan de fiscus. Stel dat je jaarlijks 3.000 kWh opwekt, dan dien je per jaar € 138,- te betalen (3.000 kWh * € 0,22 * 21%).

Maar,wie verwacht jaarlijks minder dan € 1.345,- aan BTW af te rekenen met de fiscus (bij de meeste het geval),kan om ontheffing van de BTW-plicht vragen.  Echter vervalt dan ook de aftrek op de investering die eerder is genoten, aldus het ministerie van Financiën.

Lees het officiële bericht BTW zonnepanelen bij de belastingdienst

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs