Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

BTW zonnepanelen aftrekken, interessant?

BTW zonnepanelen, hoe zit dat? Heeft u of gaat u zonnepanelen aanschaffen. Dan kunt u de BTW zonnepanelen over de aanschaf terugvorderen bij de belastingdienst.  U zult dan echter ook BTW moeten afdragen over de in de toekomst opgewekte stroom

Aanleiding is een zaak in Oostenrijk bij het Europese hof over een Oostenrijker die BTW terugvorderde over zijn aanschaf. Hij was in het gelijk gesteld dat hij de BTW over de aanschaf mocht terugvorderen.

BTW zonnepanelen? Hoe zit het nu precies? Zodra u stroom gaat opwekken en teruglevert aan het net dan kunt u als ondernemer  aangemerkt worden.  Het maakt daarbij niet uit of u minder stroom opwekt dan gebruikt. Stel u gebruikt jaarlijks 3.000 kWh en u wekt 2.000 kWh op, dan kunt u nog steeds als ondernemer aangemerkt worden.

Maar de vraag is natuurlijk hoe alles meetbaar is, ofwel hoe te bewijzen is hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt. Wie geen slimme meter heeft kan niet altijd precies zien hoeveel stroom is opgewekt met zonnepanelen, immers de opwekking wordt direct verrekend met de afgenomen stroom. Hier schuilt dus nog wel een praktisch probleem, en daar zit de fiscus natuurlijk wel mee in z’n maag.

De vergoeding die u ontvangt over de opgewekte stroom is de besparing die u heeft bij uw energieleverancier. Het gaat hierbij om de kale stroomprijs per kWh (ongeveer 8 cent) de bijbehorende energiebelasting en de BTW. Bij elkaar komt dit neer op een bedrag van ongeveer 22 cent per kWh.

Grote vraag is of het interessant is om als eigenaar van zonnepanelen aangemerkt te worden als ondernemer. Het belangrijkste voordeel is dat de BTW op de aanschaf teruggevorderd mag worden bij de fiscus. Bij de aanschaf van een gemiddelde installatie van ongeveer € 6.000,- gaat het dan om meer dan € 1.000,- dat u op uw investering kunt terugvorderen.  In het rekensommetje moet u echter de BTW over de opgewekte stroom in de toekomst terugbetalen. Het gaat hierbij om een relatief hoge prijs die u teruglevert, het is de prijs die u bij uw energieleverancier betaalt, meestal rond 22 cent. Hierover dient 21% BTW betaald te worden aan de fiscus. Stel dat u jaarlijks 3.000 kWh opwekt, dan dient u per jaar € 138,- te betalen (3.000 kWh * € 0,22 * 21%).

Maar,wie verwacht jaarlijks minder dan € 1.345,- aan BTW af te rekenen met de fiscus (bij de meeste het geval),kan om ontheffing van de BTW-plicht vragen.  Echter vervalt dan ook de aftrek op de investering die eerder is genoten, aldus het ministerie van Financiën.

Lees het officiële bericht BTW zonnepanelen bij de belastingdienst

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.