Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Slimme meters met zonnepanelen, niet altijd de slimste stap

slimmet_meter_groot

Let op!
De salderingsregeling is verlengd! Minister kamp heeft 12 juli 2017 een voorstel aangenomen van de Tweede Kamer waarin de salderingsregeling is gegarandeerd tot en met 2020! Dat is goed nieuws voor mensen die zonnepanelen willen of al zonnepanelen hebben! Lees hierover meer in het artikel over de salderingsregeling.

Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2023 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen. Dan kan namelijk beter de oude meter gebruikt worden. Want die oude meter kan wel terugleveren, maar niemand kan registreren hoeveel er precies is teruggeleverd. En dat is voor de toekomst wel zo prettig.

De salderingsregeling is een regeling die van toepassing is tot en met 2020. Het houdt in dat u uw eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Als de zon schijnt levert u terug en als het donker is gebruikt u diezelfde stroom. Dat wordt dan tegen elkaar weggestreept. Na 2023 is het nog uiterst onzeker wat er met die regeling gaat gebeuren. Het zou best eens kunnen zijn dat de salderingsregeling wordt afgeschaft of beperkt, althans dat heeft minister Kamp op 2 juni 2014 in de tweede kamer al laten doorschemeren. In dat geval krijgt u geen of minder geld voor teruggeleverde kilowatturen op zonnige dagen. En dan kunt u beter een analoge meter hebben die terug kan tellen.  Er kan dan door de netbeheerder namelijk niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is. Ze weten immers alleen de meterstanden die u zelf doorgeeft. En zodoende kunt u met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft!

Gratis eBrochure:

‘Overzicht energiemeters voor teruglevering’

Wekelijks nuttige tips over zonnepanelen en
deze Gratis eBrochure in je mailbox: Ja, stuur mij meer informatie over zonnepanelen. Het eerste bericht bevat deze eBrochure.

Overzicht energiemeters voor teruglevering

En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De slimme meter is door de netbeheerder op afstand uit te lezen. En ook al is dat bij wet verboden om deze gegevens continu uit te lezen, technisch is het wel mogelijk. En zodoende is het mogelijk dat onbevoegden op afstand uw verbruik kunnen inzien en dus ook wanneer u op vakantie bent.  Het beheer over de slimme meter verloopt softwarematig. En alles wat met software te maken heeft is te hacken. Wist u dat bij de uitrol van slimme meters in de USA  hackers al gaten hebben ontdekt?

Natuurlijk zijn er ook voordelen aan de slimme meter. De slimme meter is ook door uzelf uit te lezen, bijvoorbeeld met handige apps.  Dan kunt u uw verbruik beter inzien en eenvoudig energiebesparende maatregelen nemen. Ook hoeft u geen meterstanden meer door te geven. Dat is allemaal handig, maar of dat zwaarder weegt dan de nadelen is nog maar te bezien.

 

Tip: zonnepanelen en slimme meter

Gaat u zonnepanelen aanschaffen en wilt u weten of uw meter terug kan draaien? Kijk naar ons overzicht van meters. Ons advies: als u een meter heeft die terug kan draaien, vervang deze niet door een slimme meter. Ook niet als er in de hele straat de energiemeters worden vervangen door slimme meters (u mag de vervanging namelijk weigeren). Wacht even af wat er met de salderingsregeling na 2020 gaat gebeuren. Mocht u overigens in een later stadium alsnog een slimme meter willen, dan is dat altijd mogelijk. Echter, er worden dan wel kosten in rekening gebracht, maar deze zijn meestal beperkt.

 

 

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.