Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Power optimizers of Micro omvormers

power optimizers_vs_micro-omvormersIndien er sprake is van schaduw kom je met een in serie geschakelde reeks van zonnepanelen niet altijd goed uit. Want de zonnepaneleninstallatie is zo sterk als de zwakste schakel. Het betekent dat het paneel met schaduw de prestatie van alle in serie geschakelde zonnepanelen bepaalt. Om dit op te vangen bestaan er 2 mogelijkheden: power optimzers en micro-omvormers. Maar wat is nu het verschil en wat is beter?

 

Micro-omvormers

De naam zegt het eigenlijk al. Achter elk zonnepaneel wordt een omvormer geplaatst, de zogenaamde micro-omvormer. Deze zet de gelijkstroom direct om in wisselstroom. In tegenstelling tot gangbare zonnepaneleninstallaties gaat er dus wisselstroom tussen de zonnepanelen in plaats van gelijkstroom. Het zorgt ervoor dat een slechte prestatie van het ene paneel de rest van de installatie niet negatief beïnvloedt. In Amerika is dit erg populair mede omdat wisselstroom minder brandgevaar geeft. Huizen zijn daar vaak van hout gemaakt. In Nederland hebben wij niet van die ontvlambare daken.

 

Power optimizers

Power optimizers zijn slimme regelsysteempjes die achter elk zonnepaneel worden geplaatst. Ook hierbij wordt ervoor gezorgd dat een slechte prestatie van het ene paneel niet de rest van de installatie bepaalt. Net als bij gangbare installaties worden de power optimizers via de gelijkstroomkabels (DC-bekabeling) met elkaar verbonden en op de centrale omvormer aangesloten. Via een monitoringsysteem kan online de prestatie van elk afzonderlijk paneel worden uitgelezen.

 

Power optimizers boven micro-omvormers

Met beide systemen wordt het doel bereikt om de prestaties van de installatie te optimaliseren in geval van schaduw. Er gaat geen directe voorkeur uit naar een van beide. De belangrijke redenen om een keuze te maken:

  • Kijk goed naar de totale prijs die de installateur biedt voor de omvorming (centrale omvormer met optimizers versus micro-omvormers)
  • De efficiency van de power optimizers (99,5%) en de centrale omvormer is lastig te vergelijken met de omvorming van een micro-omvormer (97,6%). Algehele wetmatigheid is dat omvorming efficiënter is met hogere waarden dan met kleinere waarden.
  • Garanties van de omvormer met optimizers versus micro-omvormers is moeilijk gelijk te vergelijken. Een omvormer heeft veelal 12 jaar garantie en de optimizers 25 jaar garantie. Micro-omvormers hebben veelal 20 jaar garantie.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.