Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Ballast zonnepanelen plat dak, belangrijke weetjes

ballast-zonnepanelenBallast zonnepanelen? Hoe zit dat eigenlijk? Steeds vaker zien we zonnepanelen op daken liggen. Het aantal schadegevallen die zich tijdens windstormen voordoen lijkt te duiden op te zwakke draagstructuren van de zonnepanelen.  In veel gevallen betreft het platte daken waarbij te weinig ballast is gebruikt om de zonnepanelen stevig te verankeren. De reden voor de lichte ballast zonnepanelen heeft veelal te maken met de dakconsstructie, er moet namelijk nogal wat gewicht op een dak worden gelegd om zonnepanelen stevig te plaatsen.

Voorbeeld:

We hebben een zonnepaneel met een oppervlakte van 1,5 m2 die in een hoek van 15° is geplaatst. Het dak is 6 meter hoog. De windbelasting op een zonnepaneel is tussen -749 en -1498 Pa. De posities van de zonnepaneel bevindt zich daarbij niet aan de rand van het dak, de belastingen daar zijn veel hoger.

Hier de resultaten van de constructieberekening:

  • Tussen 210 en 95 kg/m2 is nodig om niet omver geblazen te worden
  • Tussen 133 en 57 kg/m2 is nodig om niet opgetild te worden
  • Tussen 201 en 92 kg/m2 is nodig om niet te worden verschoven

Let wel: als het dak hoger is, zal ook aanzienlijk meer ballast nodig zijn. Tevens is meer ballast nodig in de kop van Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Kleinere hellingshoek: minder ballast zonnepanelen

Indien de dakconstructie beperkingen heeft voor een hoge ballast is het te overwegen om de zonnepanelen in een kleinere hellingshoek te leggen. Een kleinere hellingshoek van bijvoorbeeld 15° levert qua rendement circa 5 % minder op dan zonnepanelen die op 36° zijn geplaatst.

bak-zonnepanelen

Bevestiging met consoles (bakken)

Een manier om minder ballast zonnepanelen nodig te hebben is om de ballast te beperken is door gebruik te maken maken van plastic bakken, ook wel consoles genoemd. Ze zorgen voor minder opwaartse druk waardoor minder ballast nodig is.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.