Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ballast zonnepanelen plat dak, belangrijke weetjes

ballast-zonnepanelen Ballast zonnepanelen? Hoe zit dat eigenlijk? Steeds vaker zien we zonnepanelen op daken liggen. Het aantal schadegevallen die zich tijdens windstormen voordoen lijkt te duiden op te zwakke draagstructuren van de zonnepanelen.  In veel gevallen betreft het platte daken waarbij te weinig ballast is gebruikt om de zonnepanelen stevig te verankeren. De reden voor de lichte ballast zonnepanelen heeft veelal te maken met de dakconsstructie, er moet namelijk nogal wat gewicht op een dak worden gelegd om zonnepanelen stevig te plaatsen.

Voorbeeld:

We hebben een zonnepaneel met een oppervlakte van 1,5 m2 die in een hoek van 15° is geplaatst. Het dak is 6 meter hoog. De windbelasting op een zonnepaneel is tussen -749 en -1498 Pa. De posities van de zonnepaneel bevindt zich daarbij niet aan de rand van het dak, de belastingen daar zijn veel hoger.

Hier de resultaten van de constructieberekening:

  • Tussen 210 en 95 kg/m2 is nodig om niet omver geblazen te worden
  • Tussen 133 en 57 kg/m2 is nodig om niet opgetild te worden
  • Tussen 201 en 92 kg/m2 is nodig om niet te worden verschoven

Let wel: als het dak hoger is, zal ook aanzienlijk meer ballast nodig zijn. Tevens is meer ballast nodig in de kop van Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Kleinere hellingshoek: minder ballast zonnepanelen

Indien de dakconstructie beperkingen heeft voor een hoge ballast is het te overwegen om de zonnepanelen in een kleinere hellingshoek te leggen. Een kleinere hellingshoek van bijvoorbeeld 15° levert qua rendement circa 5 % minder op dan zonnepanelen die op 36° zijn geplaatst.

bak-zonnepanelen

Bevestiging met consoles (bakken)

Een manier om minder ballast zonnepanelen nodig te hebben is om de ballast te beperken is door gebruik te maken maken van plastic bakken, ook wel consoles genoemd. Ze zorgen voor minder opwaartse druk waardoor minder ballast nodig is.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs