Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

Zonnepanelen hacken, hoe kan dat?

Onlangs is er in het nieuws gekomen dat zonnepanelen gehackt kunnen worden. En bij een hack wordt iedereen een beetje zenuwachtig. Wat betekent het eigenlijk en wat zijn de risico’s voor mensen met zonnepanelen?

 

Hacken van zonnepanelen, de feiten

zonnepanelen hackenAlle zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer welke de gelijkstroom omzet in wisselstroom. En bij de omvormer zou het lek kunnen zitten. De omvormer houdt data bij. Het registreert hoeveel kilowatturen worden opgewekt en op welke momenten.

Om deze gegevens te kunnen inzien kan de eigenaar inloggen op de omvormer. Omdat vaak het initiële wachtwoord niet wordt gewijzigd hoef je bijna geen hacker te zijn om in te loggen op de omvormer. En daar bevindt zich ook een functie om de omvormer stil te leggen. Dat is natuurlijk niet leuk, maar zeker geen ramp voor de gebruiker.  Er gaat niets kapot, er wordt niets veranderd, er is alleen tijdelijk even geen zonnestroom.

 

Datalek zonnepanelen, waar zit dan het probleem?

Het risico voor de eigenaar is niet zo groot. Het grote risico zit bij de netbeheerder, de partij die het Nederlandse stroomnet bewaakt. Het net is er namelijk op ingericht dat er tijdens zonnige momenten veel productie van elektriciteit plaatsvindt via zonnepanelen. En mocht een hacker tegelijkertijd alle omvormers uitschakelen, dan komt er plotseling een enorme dip in het stroomnet. Dit is niet zomaar op te vangen waardoor de netbeheerder over zal moeten gaan om hele wijken te ontsluiten.

 

Hoe kan een hacker zoveel omvormers uitschakelen

Hackers kunnen een slimme truck gebruiken om omvormers uit te schakelen. Daartoe installeren ze malware op bedrijfs- en thuisnetwerken waar omvormers mee verbonden zijn. Daar blijft de malware slapend tot een bepaald moment waarop het toeslaat en in één keer alle omvormers uitschakelt.

 

Kan een hacker via de omvormer ook toegang krijgen tot mijn netwerk?

Een omvormer is een apart toestel binnen het netwerk. Het is geen computer waar malware op geïnstalleerd kan worden. Als zodanig vormt het geen bedreiging voor andere gegevens die in het netwerk staan.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs