Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

Zonnepanelen.net waarschuwt voor omstickeren zonnepanelen

omstickeren-zonnepanelenStel, je koopt zonnepanelen van een bepaald merk met een bepaalde capaciteit. Je bekijkt bij de installatie het paneel en ziet netjes een sticker op de achterkant van het paneel waarop het  merk en de capaciteit is genoemd.  Je controleert dit met je offerte. Het lijkt goed, maar schijn bedriegt. Want enkele installateurs hebben een nieuwe manier gevonden om meer geld te verdienen. Ze stickeren de zonnepanelen om naar duurdere types. Zonnepanelen.net legt uit wat je hier aan kan doen.

Op het blote oog is aan het zonnepaneel niet te zien om welke merk het gaat, en al helemaal niet om welke capaciteit het gaat.  Maar het is wel degelijk van belang om dat te weten. Een zonnepaneel van een  A-merk met een capaciteit van 265WP kost circa € 240, terwijl een zonnepaneel van een onbekend merk met een capaciteit van 240 WP merk slechts € 185 kost. Een kostenverschil van maar liefst 30%. Van de buitenkant zien beide zonnepanelen er hetzelfde uit. Voorkom dat je een B-merk met een lage capaciteit op je dak heeft liggen, terwijl je denkt dat je een A-merk met hogere capaciteit heeft gekocht.

Kan je het omstickeren van zonnepanelen ontdekken?

Een zonnepaneel met een lagere capaciteit levert natuurlijk minder op, dus een paneel met bijvoorbeeld 10% minder capaciteit zou je in principe moeten kunnen opmerken. Maar omdat de prestatie van de zonnepanelen grotendeels afhankelijk is van iemands persoonlijke situatie (zon, ligging, schaduw etc.) zijn de prestatieverschillen achteraf lastig te achterhalen. Zodoende zal je als consument een capaciteitsverschil van 10% nauwelijks opmerken. En dus zal de omstickertruc niet opgemerkt worden. Maar de installateur heeft je ondertussen wel met 30% opgelicht.

Tot ons is een medewerker uit de branche gekomen die ons de informatie over deze omstickeracties heeft verstrekt. We hebben een foto ontvangen van de rol stickers.  Uit respect voor het merk op de foto hebben wij de fabrikantnaam onleesbaar gemaakt, het gaat immers niet om de betreffende fabrikant. Over de omvang van deze omstickertruc is bij ons nog niets bekend, alhoewel onze bron heeft bevestigd dat het om minimaal 2 grotere installateurs uit de branche gaat.

Wat kan je als consument doen om het merk en de capaciteit te controleren?

Allereerst, elk zonnepaneel heeft een serienummer. Het serienummer zit achter het glas van de zonnepaneel. Dat is door een installateur onmogelijk te manipuleren. Eveneens weet je om welk merk zonnepanelen het gaat. Alle fabrikanten houden bij wat de capaciteit van het paneel is bij het verlaten van de fabriek. Dit heet de zogenaamde ‘flashdata’. Voorbeeld: Een zonnepaneel van 250WP kan een werkelijke capaciteit van bijvoorbeeld 252WP hebben. Maar het is onmogelijk om bij een 250WP-paneel een capaciteit van 241 WP te hebben (zie tolerantie zonnepanelen en flashdata).

Hoe kom ik aan de zogenaamde flashdata van mijn zonnepanelen?

Dat is eigenlijk heel simpel. Je stuurt een e-mail naar de fabrikant van de zonnepanelen. Daarbij noteer je eerst de serienummers van je zonnepanelen. Het is handig indien je deze heeft genoteerd voordat ze het dak op gaan. Het serienummer vind je meestal aan de voorzijde van het paneel onder het glas. Vermeld de serienummer van je zonnepanelen in je e-mail. Een voorbeeld e-mail heb ik voor je opgesteld. Vervolgens vraag je de zogenaamde flashdata op van de zonnepanelen.

serienummers_zonnepanelen

Op de website Checkyoursolarpanels kan je online controleren wat de werkelijke capaciteit van je zonnepanelen is.  De website heeft nu nog gegevens van een paar fabrikanten, maar dit wordt snel uitgebreid.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs