Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
 • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
 • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
 • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

Energie coöperatie, de structuur, notaris en oprichting

energie-cooperatie

Een energie coöperatie voor gezamenlijke energie-opwekking? We zullen het binnenkort steeds vaker gaan zien omdat de overheid fiscale voordelen gaat bieden voor leden van de energie coöperatie. De leden krijgen namelijk nog eens energiebelasting terug, mits het om duurzame energie gaat en zij in de postcoderoos van het energieproject wonen.

Een energie coöperatie is eigenlijk een vereniging, alleen is deze bij notariële akte opgericht. De wettelijke regels van een vereniging zijn hierbij van toepassing. Bij de oprichting worden de statuten vastgelegd. Het is verstandig om tussen de participanten en de coöperatie een aparte overeenkomst op te stellen en de regels tussen deze partijen niet in de statuten vast te leggen. Deze overeenkomst kan dan namelijk zonder tussenkomst van de notaris gewijzigd worden.

Bij de oprichting van de energie coöperatie is het verstandig om te kiezen voor een Coöperatie met Uitgesloten Aansprakelijkheid. Dit zorgt ervoor dat de leden en ex-leden van de energie coöperatie niet aansprakelijk gesteld worden. Voor de bestuurders geldt overigens wel de bestuursaansprakelijkheid dat vergelijkbaar is met een bestuurder van een BV. Alleen als er onbehoorlijk bestuur is gevoerd kan de bestuurder aansprakelijk gesteld worden.

De energie coöperatie zal niet zo snel failliet gaan. Bij slechte resultaten zal er alleen minder winst te verdelen zijn. Er zijn alleen risico’s aan de installatie zelf, bijvoorbeeld diefstal of afwaaiende zonnepanelen, maar dit is te ondervangen door een verzekering af te sluiten.

De energie coöperatie heeft leden en een bestuur. Minimaal één keer per jaar vindt de Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats. Daarbij kunnen de leden het bestuur kiezen. Het lidmaatschap wordt in principe verbonden aan het bezit van een participatie. Maar de regels kan de coöperatie hierover zelf opstellen. Als het om zonnepanelen gaat is het handig om een participatie te koppelen aan een zonnepaneel. Dit geeft het gevoel dat de participatiehouder min of meer eigenaar is van een zonnepaneel. Overigens zal de energie coöperatie de eigenlijke eigenaar zijn.

Het bestuur is bevoegd waarbij kan worden vastgelegd wie er van het bestuur zou moeten tekenen voor bepaalde zaken. Zo is het te adviseren om vast te leggen dat alle bestuursleden moeten tekenen voor de investering in de zonnepanelen, maar dat het niet nodig is voor kleine uitbreidingen of reparaties. Er zou bijvoorbeeld vastgelegd kunnen worden dat bij een uitgave boven € 1.000,- het gehele bestuur dient te tekenen.

Vervolgens wordt de particpatie-overeenkomst vastgelegd. Hierin wordt tussen de energie coöperatie en de participatiehouder het één en ander vastgelegd. We denken hierbij aan:

 • Hoe de coöperatie de opbrengst van een participatie berekent en welke grondslagen daarvoor worden gehanteerd.
 • Wanneer de coöperatie haar geld gaat uitkeren aan de participatiehouders.
 • Hoe een participatie overgedragen kan worden. Stel dat iemand gaat verhuizen naar een locatie buiten de postcoderoos. Dan wordt de participatie voor het lid niet interessant meer, het fiscale voordeel verdwijnt immers. In dat geval zou er vastgelegd kunnen worden dat de participatie eerst aan de andere participatiehouders wordt aangeboden. Indien er geen interesse is zou de participatie aan iemand buiten de coöperatie aangeboden kunnen worden met de clausule dat de energie coöperatie hiervoor nog wel toestemming moet geven.
 • Hoe de waarde van de participatie wordt vastgesteld bij verkoop. Er zouden bijvoorbeeld rekenregels kunnen worden vastgelegd, bijvoorbeeld door de waarde te koppelen aan jaarlijkse opbrengst. Maar de energie coöperatie zou ook het principe van vraag en aanbod kunnen hanteren.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs