Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

Consument profiteert van moordende concurrentie

De concurrentie op de markt van zonnepanelen wordt steeds groter. En dat leidt tot steeds lagere prijzen. Dat is goed nieuws voor de consument, maar het heeft ook een keerzijde.

In 2011 was er nog een beperkt aantal aanbieders van zonnepanelen. Het was een tijd waar voor zonnepanelen nog € 0,70* per Wattpiek(WP) werd betaald. Voor een zonnepaneel van 240 WP werd ongeveer € 170,-* betaald.

Anno 2013 is de markt van zonnepanelen zeer competitief geworden. Vanuit diverse branches zijn bedrijven ingestapt in deze markt. Het gaat daarbij niet alleen om installateurs. Ook de aannemers en dakbedekkers hebben hun weg gevonden in deze markt.  Veelal was dit ook gedwongen, de orderportefeuilles van dergelijke bedrijven waren immers beperkt. Voor hen is het van belang om de mensen aan het werk te houden. Dat er dan nauwelijks verdiend wordt op de zonnepanelen nemen zij veelal voor lief.

Home-Solar-Panels[1]Dit heeft de afgelopen tijd verder geleid tot lagere prijzen.  Op dit moment is het zelfs al mogelijk om zonnepanelen voor € 0,60* per WP aan te schaffen. En dat te bedenken dat de inkoopprijs van Chinese zonnepanelen voor installateurs op dit moment op € 0,58* per WP ligt, de minimumprijs die China en Europa samen in augustus van dit jaar hebben vastgesteld.

Deze lage prijzen hebben ook een keerzijde. Als er namelijk niet of nauwelijks word verdiend op de zonnepanelen, dan moet het verdienmodel wel ergens anders vandaan komen. En dat is inmiddels ook merkbaar. Aanbieders van zonnepanelen proberen daarom hun toevlucht te zoeken bij laaggeprijsde Chinese omvormers. Nog geen jaar geleden was er nauwelijks een Chinese omvormer op de markt en werd de markt beheerst door de Duitse en Amerikaanse omvormers.  De Chinese omvormers hebben nog nauwelijks een track record. Er is dan ook nog weinig bekend over de levensduur van dergelijke omvormers. Ook proberen installateurs te besparen op de installatiekosten. Ze kiezen het liefst voor bevestigingsmateriaal dat op de daken wordt geklikt in plaats van bevestigingsmateriaal dat onder de dakpannen wordt geschroefd. Dat heeft als voordeel dat de installatieduur met 40% wordt ingekort, maar heeft als nadeel dat de panelen ‘los’ liggen, riskant in gebieden aan de kust waar de wind nog wel iets harder kan waaien.

Maar de kritische consument die kiest voor kwaliteit kan zeer goed scoren in deze markt. De kritische consument laat de Chinese omvormers liggen en kiest voor stevig bevestigingsmateriaal. Dat kost misschien een paar honderd euro meer, maar geeft wel de langste levensduur.

* Exclusief BTW

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs