Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Subsidie zonnepanelen 2019: wat zijn de mogelijkheden?

Subsidie zonnepanelen 2019? Welke mogelijkheden zijn hiervoor en is het eigenlijk wel interessant om zonnepanelen te kopen met een subsidie? Voor particulieren en zakelijke gebruikers zijn er verschillende mogelijkheden.

Subsidie zonnepanelen voor particulieren in 2019

Helaas is er in 2019 geen mogelijkheid voor particulieren om een subsidie aan te vragen voor zonnepanelen. Maar de btw teruggave die in 2018 actief was is ook nog van kracht in 2019. Dit houdt in dat particulieren op de volledige investering de 21% die ze betaald hebben kunnen terug vragen. Officieel is het noodzakelijk dat je ondernemer bent om een aanvraag te kunnen doen. Maar de overheid rekent je in dit geval al als ondernemer vanwege het feit dat je stroom teruglevert aan het net. Voor een particulier is het dus eigenlijk gelijk aan het bedrag exclusief btw. Dit komt omdat je over de levering van de zonnepanelen slechts een klein deel aan btw hoeft af te dragen. Wil je hiervoor in aanmerking komen dan moet je als particulier aangemeld zijn als ondernemer. De belastingdienst heeft een speciaal formulier opgesteld voor particulieren die zonnepanelen willen of al hebben aangeschaft.

Is het nog niet helemaal duidelijk dan heeft zonnepanelen.net een speciaal stappenplan opgesteld voor BTW teruggave zonnepanelen

Meer informatie over de terugleversubsidie voor zonnepanelen vanaf 2020 kunt u hier lezen. Terugleversubsidie zonnepanelen.

Daarnaast kunt u ook de overheid raadplegen voor meer informatie over de beschikbare subsidies voor zonnepanelen in 2019.

Lokale zonnepanelen subsidie voor 2019

Subsidie zonnepanelen 2019 gaat een lastig verhaal worden. De overheid gaat namelijk geen landelijke subsidies meer geven op het aanschaffen van zonnepanelen. Maar bij de lokale gemeente kunnen er wellicht wel subsidie mogelijkheden bestaan. Het zal hierbij vooral gaan over financieringsmogelijkheden.

Energiebespaarlening

Voor mensen die beschikken over een eigen woning is er zelfs al een mogelijkheid om tegen een zeer lage rente een lening af te sluiten voor het aanschaffen van zonnepanelen. Maar om hier gebruik van te kunnen maken zul je naast het aanschaffen van zonnepanelen ook nog een andere duurzame investering moeten doen. Denk hier bijvoorbeeld aan isolatie, warmtepompen of het inregelen van uw cv installatie. Je moet deze energiebespaarlening niet zien als een subsidie maar als een stimulans voor de mensen die niet beschikken over de financiële middelen om zonnepanelen aan te schaffen.

Subsidie zonnepanelen 2019 (Zakelijk)

De overheid vind het belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in zonnepanelen. Anders worden de klimaat doelstellingen van 2020 nooit gehaald. Deze doelstelling houdt in dat in 2020 van de energiebronnen die er zijn 16% duurzaam moet zijn. Kies je voor een zakelijke subsidie dan krijg je vrijwel standaard te maken met een extra fiscale aftrek. De onderneming zal dus winst moeten maken (of inkomen moeten hebben). Een subsidie is namelijk totaal niet relevant op het moment dat een onderneming verlies lijdt. De hoogte van een subsidie is dus afhankelijk van de belastingdruk van de onderneming en of uw verliezen in de toekomst nog mag verrekenen.

Dit zijn de mogelijkheden voor een zakelijke gebruiker:

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

In Nederland wordt er gebruik gemaakt van de investerings aftrek. In de zonnepanelen wereld kan KIA hiervoor worden toegepast. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst. De hoogte van deze aftrek is volledig afhankelijk van de andere investeringen die u heeft gedaan in het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Zonnepanelen komen ook in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek, ook wel EIA genoemd. De fiscale aftrek hiervoor bedroeg afgelopen jaar 55,5%. De overheid wil dit in 2019 terugbrengen naar 45 procent. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet de minimale capaciteit 25 kW zijn. Dit zijn ongeveer 85 zonnepanelen. Het maximale bedrag wat hierbij mag worden afgetrokken is €750,- per kW.

SDE+ subsidie voor grotere projecten

Jaarlijks zijn er interessante subsidies verstrekt op basis van de hoeveelheid hernieuwbare energie die is opgewekt. Dit is vooral interessant voor non-profit bedrijven omdat het gaat over wat grotere projecten. Denk hierbij aan 15.000 wp, dit zijn circa 60 zonnepanelen. De overheid vergoed hier het verschil tussen de kosten van grijze en groene stroom.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.