Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

3 opties voor zonnepanelen voor de VvE

Ben je eigenaar van een wooneenheid in een appartementencomplex, dan ben je hoogstwaarschijnlijk lid van een VvE (Vereniging van Eigenaren). Ook voor een VvE bestaan er mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. In dit artikel ontdek je welke opties er zijn om zonnepanelen op een VvE-dak te plaatsen, wat de voor- en nadelen hiervan zijn en hoe je als VvE deze zonnepanelen kan financieren.

 

Ga snel naar:
1. Zonnepanelen VvE voor eigen stroom
2. Zonnepanelen voor stroom van de VvE
3. SCE

Lees ook:
Voor- en nadelen zonnepanelen VvE
Hoe zonnepanelen VvE financieren?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

OPTIE 1: zonnepanelen VvE voor eigen stroom

Het liefst wil je de opgewekte stroom met je eigen verbruik verrekenen. Dat brengt immers het meeste op. Je betaalt aan jouw leverancier namelijk het volle tarief voor een kilowattuur. Als de opbrengst van de zonnepanelen hiermee verrekend kan worden, dan is dat wel zo prettig.

 

Stappenplan zonnepanelen VvE installeren voor individueel gebruik

Welke stappen moet je doorlopen om zonnepanelen op een gemeenschappelijk dak te plaatsen en de opgewekte stroom zelf te verbruiken? Een overzicht:

  1. Goedkeuring VvE: allereerst dient de VvE in een vergadering te besluiten dat het dak gebruikt mag worden voor zonnepanelen van bewoners. Hoogstwaarschijnlijk zullen meerdere bewoners interesse hebben om deel te nemen.
  2. Aanschaf zonnepanelen: de bewoners schaffen na goedkeuring zelf de zonnepanelen aan.
  3. Plaatsing zonnepanelen: vervolgens dienen de zonnepanelen rechtstreeks aangesloten te worden op de meterkast van de betreffende bewoners. Dit moet technisch wél realiseerbaar zijn.
  4. Plaatsing omvormer: de omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom en wordt aangesloten op een groep in de meterkast. Het kan zijn dat de bewoner zelf een omvormer in het appartement installeert, maar veelal is dat niet mogelijk. Een omvormer neemt namelijk ruimte in beslag, en produceert bovendien wat warmte en soms geluid. Het is daarom beter om de omvormer in een aparte ruimte te plaatsen buiten het eigen appartement.

Zonnepanelen voor individueel gebruik installeren? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

OPTIE 2: zonnepanelen voor stroom van de VvE

De gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen verbruiken natuurlijk zelf ook stroom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gangen, verlichting en lift. Deze stroom zou prima opgewekt kunnen worden door zonnepanelen op het dak van de VvE. De zonnepanelen en omvormer worden dan rechtstreeks aangesloten op de meterkast van het gebouw.

Een individuele bewoner van de VVE zal hier niets van merken, zijn elektriciteitsrekening verandert immers niet. Hooguit zal er op termijn iets veranderen aan de VVE-bijdrage. De kosten voor stroom zullen in de loop van de tijd namelijk lager worden, zeker als de zonnepanelen na jaren economisch zijn afgeschreven.

Zonnepanelen voor collectief gebruik installeren? Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

OPTIE 3: Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

In 2021 is de postcoderoosregeling vervangen door een nieuwe subsidieregeling: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (kortweg SCE). Dit is een exploitatiesubsidie met een gegarandeerde looptijd van 15 jaar die zich specifiek richt op energiecoöperaties en VvE’s.

De deelnemers ontvangen gedurende de volledige looptijd een subsidie per geproduceerde kWh. De subsidie wordt uitbetaald aan de energiecoöperatie of de VvE, die op haar beurt de opbrengst verdeelt onder de leden. De opgewekte stroom wordt in dit geval dus niet gebruikt voor individueel of collectief gebruik.

 

zonnepanelen voor vve

Voordelen en nadelen zonnepanelen VvE

Zonnepanelen plaatsen heeft vele voordelen. Maar zijn er ook nadelen aan zonnepanelen voor een VvE? Een overzicht:

 

Voordelen zonnepanelen VvE

  • Verduurzaming van het volledige gebouw: zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak van de VvE dragen bij tot de verduurzaming van het volledige gebouw. Het vraagt doorgaans wat extra inspanning om duurzame maatregelen te nemen voor een volledig appartementencomplex. Zonnepanelen zijn een mooie eerste stap.
  • Je bezit zonnepanelen zelfs zonder een eigen dak: woon je in een flatgebouw, dan hoort het dak bij de gemeenschappelijke delen. Gaat de VvE akkoord met het plaatsen van zonnepanelen, dan kan je toch zelf stroom opwekken met je eigen zonnepanelen, zelfs wanneer het dak niet volledig van jou is.
  • Btw-nultarief: ook VvE’s profiteren van het btw-nultarief. Laat je als VvE zonnepanelen plaatsen op een gemeenschappelijk dak, dan hoef je dus geen btw meer te betalen.

 

Nadelen zonnepanelen VvE

  • Soms hoge plaatsingskosten: het dak van een flatgebouw is vaak moeilijk bereikbaar. Hierdoor rekenen zonnepanelen installateurs soms hoge plaatsingskosten aan, wat de totale kostprijs de hoogte injaagt.
  • Toestemming nodig: het is de VvE die in een vergadering over de plaatsing van zonnepanelen beslist. Ze worden immers op het dak van het gebouw van de VvE geplaatst. Concreet betekent dit dat de meerderheid van de eigenaren moet instemmen met de plaatsing van de zonnepanelen. Je kan dus niet zomaar zelf beslissen om zonnepanelen te plaatsen op het gemeenschappelijke dak.

 

Hoe zonnepanelen VvE financieren?

Wil je als VvE zonnepanelen plaatsen? Dan zijn er meerdere mogelijkheden om deze investering te financieren. Hieronder vind je een overzicht van de opties:

  1. Zelf financieren: de eerste mogelijkheid is dat de Vereniging van Eigenaren eigen middelen aanwendt om de zonnepanelen te kopen. De VvE kan dit uit het reservefonds halen of om een bijdrage vragen van de leden.
  2. Lening afsluiten: is het reservefonds onvoldoende gevuld en wil je als VvE ook geen eenmalige bijdrage vragen aan je leden? Dan kan je een lening afsluiten om de zonnepanelen te financieren. Dit kan gaan om een duurzaamheidslening, de Energiebespaarlening, …
  3. Via een ESCo-constructie: ESCo’s (Energy Service Company) zijn bedrijven die de aanleg, het onderhoud en beheer van zonnepanelen installaties op gebouwen overnemen. Zij financieren de groenestroominstallatie, waardoor de VvE geen investeringskosten heeft. Via een prestatieovereenkomst worden vervolgens afspraken over de energiebesparing vastgelegd.

Interesse in zonnepanelen op je VvE dak? Informeer je dan eerst goed bij een zonnepanelen installateur actief in jouw buurt. Hij brengt je op de hoogte van de mogelijkheden en bezorgt je advies en een prijsvoorstel op maat. Vind een installateur in jouw buurt.

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over zonnepanelen voor VvE’s? Een zonnepanelen installateur helpt je graag verder. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Kan een VvE zonnepanelen weigeren?
    Een VvE heeft inderdaad de mogelijkheid om zonnepanelen te weigeren. De meerderheid van de leden moet namelijk akkoord gaan met de plaatsing. Ook als de VvE akkoord gaat, kan ze hieraan voorwaarden stellen. Wanneer de VvE goedkeuring geeft, worden alle modaliteiten doorgaans vastgelegd in een gebruiksovereenkomst.


  • Kan ik als lid van een VvE stroom salderen?
    Ook VvE’s met zonnepanelen kunnen stroom salderen die ze zelf opwekken, maar niet gebruiken. Salderen kan zowel collectief via de gezamenlijke energierekening van de VvE, of individueel via de eigen energierekening. Belangrijk: de Nederlandse overheid wou de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025, maar de Eerste Kamer stemde dat voorstel weg. Die afbouw komt er (voorlopig) dus niet. Zo kunnen alle zonnepanelen-eigenaars volop blijven profiteren van deze voordelige regeling.


  • Kan ik zonnepanelen plaatsen zonder toestemming van de VvE?
    Neen, dat kan niet. Als eigenaar van een appartement mag je namelijk niet zomaar wijzigingen aanbrengen aan de gemeenschappelijke delen van het volledige gebouw, zoals het dak. Wil je dus graag zonnepanelen plaatsen op het gemeenschappelijke dak van het appartementencomplex? Dan heb je hiervoor altijd toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren.


  • Kan ik de kosten voor zonnepanelen als VvE drukken met subsidies?

    Als VvE maak je ook aanspraak op subsidies wanneer je zonnepanelen laat plaatsen op het gemeenschappelijke dak. Zo is er niet alleen de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), maar kan je ook de kosten drukken met de ISDE voor zakelijke gebruikers. Daarnaast geniet je natuurlijk ook van het btw-nultarief.

    TIP: een zonnepanelen installateur kan je verder informeren over de mogelijke subsidies en andere financiële voordelen waarop je als VvE aanspraak maakt. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 installateurs via onderstaand offerteformulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs